زمینه سازی ظهور
❓❓چگونه برای ظهور زمینه سازی کنیم؟
2⃣نقش انسانها در ظهور
⏪وقتی از ضرورت زمینهسازی سخن میگوییم، مقصودمان اقداماتی است که با شکلگیری آن، جریان ظهور جلو میافتد و با تحقق نیافتن آن، در ظهور تأخیر میشود.
⏪پیش از بررسی ادله و تحقیق دربارۀ میزان دلالت آنها، بجاست با دیدگاه دانشمندان بزرگ شیعه در این زمینه نیز آشنا شویم.
⏪نتیجۀ آشنایی با دیدگاه عالمان شیعه، این است که چون برداشت ما از ادله، با دیدگاه آنها همسو شد، به برداشت خود اعتماد بیشتری خواهیم یافت.
♦️♦️نقش انسانها در ظهور از منظر اندیشهوران شیعه
?شیخ مفید?
◀️شیخ مفید از متکلمان برجستۀ شیعه، اعتقاد دارد که رفتار مردم در ظهور تأثیرگذار است. این مطلب را از مواضع مختلفی از کلمات وی میتوان استنباط کرد.
◀️برای نمونه، وی در جایی ضمن پاسخ به این پرسش که علت غیبت امام مهدی چیست و اگر صعوبت زمان عامل غیبت بود، این علت در زمان سایر امامان نیز وجود داشت در حالی که آنان غایب نشدند، چنین مینویسد:
◀️ از آنجا که امام زمان، همان کسی است که از اول خلقت و در گذر زمانها از شمشیر کشیدنش و جهاد با دشمنان خداوند و برداشته شدن تقیه از دوستانش و ملزم کردن آنها به جهاد در زمان ظهورش سخن گفته شده و بیان شده بود که او همان مهدی است که خداوند حق را به وسیلۀ او آشکار میسازد و گمراهی را نابود میکند و معلوم بود که او با شمشیر قیام نمیکند، مگر با وجود انصار و اجتماع یاران؛ ولی با وجود این، انصار او از زمان وجودش تا زمان ما، آماده و بر یاری او متحد نبودهاند و در تمام کرۀ زمین کسی که برای جهاد آمادگی داشته باشد، وجود نداشت؛ گرچه کسانی بودند که برای نقل آثار و حفظ احکام و دعا به درگاه خداوند برای فراهم شدن اسباب این کار اهلیت داشتند. از اینرو، بر امام زمان لازم شد که به تقیه رو بیاورد و رعایت تقیه بر آن حضرت واجب شد، همچنانکه بر پدران گرامیاش واجب شده بود؛ زیرا اگر بدون یاور آشکار شود با دست خودش، خودش را به هلاکت افکنده است و اگر خودش را به دشمنان بنمایاند، از تلاش برای رساندن ضرر به او و مستأصل کردن شیعیانش و حلال کردن خونشان دریغ نمیورزیدند … و چون عصمت او ثابت شده، بر او واجب است که مخفی شود تا آنجا که یقین کند که یاران و انصارش مهیا و مجتمع شدهاند و مصلحت عمومی در ظهور او با شمشیر است و بداند که میتواند حدود را اقامه کند و احکام را اجرا نماید. (مفید، 1414: ج4، 12)
◀️در این کلمات شیخ مفید آشکارا، ظهور امام را مشروط به فراهم شدن یاران دانسته است. به اعتقاد وی مردم میتوانند با تلاش خود و ایجاد صفات و ویژگیهایی که در اصحاب امام مهدی لازم است، شرط ظهور امام مهدی را مهیا کنند و تسریع در ظهور را باعث شوند.
◀️وی در جایی دیگر در این باره مینویسد: روزی در مجلس یکی از صاحبمنصبان حضور داشتم. در آنجا دربارۀ امامت سخن به میان آمد و عنان سخن به بحث غیبت کشیده شد. صاحب مجلس گفت: «آیا شیعه از جعفر بن محمد روایت نکرده است که اگر برای امام به تعداد اهل بدر 313 مرد فراهم میگردید، خروج به شمشیر بر او واجب بود؟» گفتم: آری این حدیث را روایت کرده است. پرسید: «آیا ما یقین نداریم که شیعیان در این زمان بسیارند و چندین برابر اهل بدرند؛ پس چگونه با وجود روایت یادشده، غیبت بر امام رواست؟» گفتم: تعداد شیعه در زمان ما بسیار و چندین برابر اهل بدر است، ولی آن جمعیتی که به تعداد اهل بدرند و اگر فراهم شوند تقیه بر امام روا نیست و ظهور بر او واجب میشود، در این زمان فراهم نگردیده و یا آن صفات و شرایط خاص موجود نشدهاند. (همو: ج3، 11)
◀️از این کلام، به روشنی اعتقاد شیخ مفید مبنی بر تأثیرگذاری رفتار انسانها در ظهور فهمیده میشود. البته از این روایت و تأیید شیخ بر روایت شدن آن، نمیتوان چنین استنباط کرد که به نظر او برای ظهور، آمادگی همه شیعیان و یا آمادگی جهانی در سطح بالای آن لازم نیست و با فراهم شدن تعداد یاران یاد شده، امام مهدی میتواند حکومتی به گسترۀ جهانی را اداره نماید. بلکه ممکن است مقصود این باشد که اگر امام به تعداد یادشده یاران راستین داشته باشد، آنها با تلاش خود، به تربیت و نیروسازی خواهند پرداخت و بسیاری دیگر را که برای امر حکومت جهانی مورد نیاز است مهیا خوهد کرد؛ همچنان که در دوران معاصر ما، امام خمینی در ابتدا کار خود را با تعداد اندکی از شاگردان خود آغاز کرد و شاگردان او با تلاشهای خود، دایره یاران امام را مدام گسترش دادند و زمینههای انقلاب عظیم او را فراهم کردند.
#زمینه_سازان
#قسمت_سوم